niedziela, 17 maja 2015

#288 Crumble rabarbarowe z lodami i karmelem

Czas rozpocząć sezon na rabarbar! Według mnie to warzywo idealne do wykorzystania na słodko. Jego cierpki, kwaskowaty smak stanowi ciekawy kontrast dla słodyczy wypieków.
Rabarbar kojarzy mi się głównie z tartami, plackami i w formie zapiekanej pod kruszonką. Tym razem postawiłam na to ostatnie. Bo czy może być coś lepszego niż chrupiąca, orzechowa kruszonka, pod nią miękki rabarbar w połączeniu z jabłkiem, a całość dodatkowo polana "karmelem" i podana z lodami? Zasłodzenie w najlepszym stylu gwarantowane.

PRZEPIS
  • 1kg rabarbaru
  • 4 jabłka
  • 3-4 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić dowolnym innym słodzidłem)
kruszonka:
  • 1 szklanka ekologicznej mąki z komosy ryżowej Symbio
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki ekologicznej inuliny Symbio
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100g ekologicznych orzechów makadamia Symbio
  • 80g oleju kokosowego w formie stałej



Rabarbar obieram, płuczę i kroję na średniej wielkości kawałki. Jabłka obieram, oczyszczam i kroję w trochę mniejsze kawałki. Składniki wrzucam do żaroodpornego naczynia, polewam syropem i mieszam.
W misce przygotowuję kruszonkę. Wsypuję mąkę, płatki, inulinę i cukier. Orzechy siekam i blenduję do uzyskania konsystencji masła orzechowego. Masło przekładam do suchych składników, dodaję też .olej kokosowy. Wszystkie składniki rozcieram między palcami tworząc kruszonkę. Posypuję nią owoce z wierzchu. Crumble piekę w 200st. przez ok.45 minut (po 30 minutach przykryłam naczynie pokrywką). 
Crumble podaję z dodatkami:


LODY BANANOWE
  • 6 bananów
  • 1 laska wanilii

Banany blenduję na gładką masę, dodaję ziarna wanilii i całość mieszam. Masę przekładam do plastikowego naczynia i wstawiam do zamrażarki. Co ok.30-45 minut wyjmuję masę, mieszam ją dokładnie i znów wstawiam do zamrażarki. Lody będą gotowe po ok.5-6h.


"KARMEL"
  • 10 świeżych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ok.200-220ml mleka roślinnego (u mnie z orzechów laskowych)

Daktyle oczyszczam z pestek. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę.





Rabarbarowa rewolucja Akcja lodowa 2015 Wiosenne słodkości!


7 komentarzy :

  1. o tak, ja poproszę! <3 po dzisiejszym dniu jest mi już totalnie słodko, ale patrząc na Twój deser mam ochotę na więcej, serio! ten karmel - C-U-D-O!! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O raaaajuuuu boooskie *o* Znajdzie się porcyjka dla mnie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Umiesz rozpieścić podniebienie, jestem tego pewna! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Musisz mi koniecznie przesłać na próbę miseczkę tego smakołyku! Za mną chodzi jeszcze crumble z agrestu i też sobie zrobię z lodami, a co!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...