PRZEPIS
składniki suche:
- 500g płatków owsianych
- 125g ekologicznych nasion konopi Symbio
- 200g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół nerkowce i orzechy brazylijskie)
- przyprawy: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu
składniki mokre:
- 60g ekologicznej inuliny Symbio + 80ml ciepłej wody
- 250g puree z dyni
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki syropu z daktyli (można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy; jeśli preferujecie słodsze granole, dodajcie go trochę więcej)
+dodatkowo: ulubione suszone owoce w ilości dowolnej ;) (u mnie suszone gruszki, jabłka i żurawina)
Do miski wsypuję wszystkie składniki suche i mieszam je. Do kubka wsypuję inulinę, wlewam wodę i dokładnie mieszam, aby inulina się rozpuściła. Płyn wlewam do składników suchych. Dodaję też pozostałe składniki mokre. Wszystko dokładnie mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Przekładam wymieszane składniki na blachę i zlepiam je palcami w małe 'grudki'. Granolę piekę w 180st. przez 30-40 minut, z funkcją termoobieg. W trakcie pieczenia mieszam granolę co ok.10-15 minut. Upieczoną granolę odstawiam do wystudzenia. Następnie dodaję do niej posiekane suszone owoce, delikatnie ją mieszam i przekładam do słoika.
chcę schrupać taką jesienną granolę! <3
OdpowiedzUsuńOstatnio dynia zawładnęła całą blogosferą, ale dyniowej granoli jeszcze nie wiedziałam - super! :)
OdpowiedzUsuńDyniowa u mnie już w planach! Nawet kupiłam już dyńkę :D
OdpowiedzUsuń