PRZEPIS
szpinakowy sos:
- 450g mrożonego szpinaku
- 2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
- przyprawy: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki płatków drożdżowych, sól morska ziołowa, pieprz
dyniowy farsz:
- 2 cebule
- 360g tofu naturalnego
- 2 szklanki puree z dyni
- przyprawy: 1,5 łyżki suszonego majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka płatków drożdżowych
+garść nerkowców
Zaczynam od przygotowania sosu. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam szpinak i smażę go do czasu, gdy się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Wlewam mleko i dodaję przyprawy. Sos mieszam, doprowadzam do zagotowania i gotuję go dalej na małym ogniu przez 8-10 minut (nadmiar płynu powinien odparować).
Pora na przygotowanie dyniowego farszu do cannelloni. Cebule kroję w piórka. W garnku rozgrzewam olej z majerankiem i ziołami prowansalskimi. Po 1-2 minutach dodaję cebulę i podsmażam ją do zeszklenia. Tofu rozkruszam palcami na drobne kawałki i dodaję je do cebuli. Po 2-3 minutach dodaję puree z dyni i płatki drożdżowe. Składniki duszę przez 8-10 minut.
Delikatnie natłuszczam olejem spód i boki prostokątnej formy do pieczenia (u mnie 26x36cm). Na spód formy wykładam kilka łyżek sosu szpinakowego. Makaronowe rurki nadziewam dyniowym farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego i układam je w formie blisko siebie. Nadziane cannelloni polewam z wierzchu resztą sosu szpinakowego. Danie piekę w 200st. przez 30 minut. Porcje wykładam na talerze i posypuję posiekanymi nerkowcami.
i jak tu stać obojętnie kiedy widzi się tak pyszne danie, człowiek od razu ma ochotę chwycić za patelnię! <3
OdpowiedzUsuń