wtorek, 25 listopada 2014

#258 Crostini z serem kozim, pieczonymi kasztanami i malinowym dressingiem


PRZEPIS
na porcję ze zdjęcia
grzanki:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • kilka listków szałwii
  • 2 kromki dowolnego pieczywa
  • przyprawy: sól, pieprz
dodatki:
  • 4-5 kasztany jadalne
  • kilka plastrów sera pleśniowego koziego
  • listki bazylii
  • 1/2 owocu kaki
malinowy dressing:
  • 1 łyżka greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka syropu malinowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego


Kasztany myję, osuszam, a następnie robię podłużne nacięcie na każdym z nich. Kasztany układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je w 200st. przez ok.20-25 minut.

W tym czasie przygotowuję grzanki. Na patelnię wrzucam czosnek niedźwiedzi, posiekane listki szałwii, masło i przyprawy. Całość chwilę podgrzewam. Kromki chleba kroję na połówki i układam na patelni. Podpiekam je z obydwu stron aż staną się chrupkie.

W miseczce łączę składniki na dressing.

Na grzanki kładę plastry sera koziego. Upieczone kasztany obieram z łupinek, krótko siekam na mniejsze kawałki i układam na serze kozim. Wierzch polewam malinowym dressingiem. Crostini podaję z listkami bazylii i kawałkami kaki.






3 komentarze :

  1. Ser kozi kusi! Nigdy go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zauwazylam na insta, od razu wiedzialam, ze cos pysznego sie szykuje na blogu i nie zawiodlam się! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś skarbnicą świetnych pomysłów! ;) A kasztany ostatnio widziałam w biedronce, aż mnie to zdziwiło, pozytywnie oczywiście.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...