krem do przełożenia piernika ETAP II ETAP III
PRZEPIS (inspiracja)
- 250g masła
- 500g miodu
- 1 szklanka cukru trzcinowego muscovado
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1kg mąki pszennej graham (typ 1850)
- przyprawy: 3 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki soli
W garnku rozpuszczam masło, miód, cukier i przyprawy. Odstawiam je do ostygnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie dodaję do ciasta naprzemiennie sodę, mleko, mąkę i jajka. Masę dokładnie mieszam, aby uzyskać gładkie ciasto. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w zimne miejsce (najlepiej do lodówki) na min.4 tygodnie.
C.D.N.
C.D.N.
Taki tradycyjny piernik to wspaniały towarzysz świąt :)
OdpowiedzUsuńten piernik robiłam rok temu, w tym roku jednak decyduję się na inny ze względu na to, że jajek nie jem :) aczkolwiek wiem jak cudownie smakuje, także warto czekać te parę tygodni, by potem cieszyć się smakiem :)
OdpowiedzUsuńDla mnie swięta bz piernika i śniego tu nie te same święta ;)
OdpowiedzUsuńzachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych
OdpowiedzUsuń