sobota, 29 listopada 2014

#259 Piernik staropolski (etap I)

Ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto na piernik staropolski! Dziś zapraszam po przepis na dojrzewające ciasto, a już niedługo po instrukcje odnośnie samego pieczenia i po przepis na przełożenie do piernika.


krem do przełożenia piernika  ETAP II  ETAP III



PRZEPIS (inspiracja)
  • 250g masła
  • 500g miodu
  • 1 szklanka cukru trzcinowego muscovado
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1kg mąki pszennej graham (typ 1850)
  • przyprawy: 3 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki soli


W garnku rozpuszczam masło, miód, cukier i przyprawy. Odstawiam je do ostygnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie dodaję do ciasta naprzemiennie sodę, mleko, mąkę i jajka. Masę dokładnie mieszam, aby uzyskać gładkie ciasto. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w zimne miejsce (najlepiej do lodówki) na min.4 tygodnie.
C.D.N.




Wigilijny Piernik 2014Świąteczne słodkości!Korzenne przysmaki


4 komentarze :

  1. Taki tradycyjny piernik to wspaniały towarzysz świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten piernik robiłam rok temu, w tym roku jednak decyduję się na inny ze względu na to, że jajek nie jem :) aczkolwiek wiem jak cudownie smakuje, także warto czekać te parę tygodni, by potem cieszyć się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie swięta bz piernika i śniego tu nie te same święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...