niedziela, 30 listopada 2014

#260 Chutney kasztanowy

Słodko-kwaśny i niesamowicie aromatyczny. Chutney to idealny dodatek do pieczonych mięs, ryb, czy też serów. Muszę jednak przyznać, że wyjadany łyżką prosto ze słoika smakuje najlepiej.




PRZEPIS
na 1 słoiczek
  • 250g kasztanów jadalnych
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki cukru
  • chlust wytrawnego czerwonego wina 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • przyprawy: 1 łyżka ziaren gorczycy, 4-5 listków laurowych, 1 łyżeczka kminu rzymskiego całego, 1 łyżeczka ziaren jałowca, 1/3 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz


Kasztany myję, osuszam, a następnie robię podłużne nacięcie na każdym z nich. Kasztany układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je w 200st. przez 20-25 minut. Upieczone kasztany obieram z łupinek i kroję w drobne kawałki. Cebule kroję w piórka.
Na suchą patelnię wrzucam gorczycę, liście laurowe, kmin rzymski i jałowiec. Prażę je przez 3-4 minuty, aby wydobyć z nich aromat i wlewam oliwę/olej. Dodaję cebulę i kasztany. Podsmażam je do miękkości. W międzyczasie dodaję cukier, wino, ocet jabłkowy, sezam i wiórki oraz całość doprawiam cynamonem, solą i pieprzem. Gotowy chutney przekładam do słoiczka i wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.




Korzenne przysmaki


5 komentarzy :

  1. Świetny przepis!:) Chociaż nigdy kasztanów nie jadłam, to wygląda i brzmi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem zapomniałam jak smakują kasztany! Chętnie wezmę się za ten chutney :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja ;) Nigdy nie jadłam kasztanów

    OdpowiedzUsuń
  4. Chutney znam tylko cebulowe, ale takie tez bardzo do mnie przemawia! ;3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...