PRZEPIS
- 500g suszonych fig
- 500g suszonych daktyli
- wrzątek
- 6-7 łyżek wody z moczenia
Figi i daktyle wrzucam do miski i zalewam taką ilością wrzątku, aby przykrył on owoce. Miskę przykrywam i odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie odsączam figi i daktyle z nadmiaru wody (nie pozbywam się jej!) i wrzucam je do blendera/miksera. Dodaję wodę z moczenia suszonych owoców (ok.6-7 łyżek) i miksuję składniki na gładką masę.
świetny krem do wszelkich wypieków i deserów!
OdpowiedzUsuńten krem jest świetny! jednak nie do piernika a do owsianki go dodam :)
OdpowiedzUsuńTakiego kremu do przełożenia piernika jeszcze nie widziałam! Ciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńCo za konsystencja! Ja to bym taki chyba łyżką sam zjadła :D
OdpowiedzUsuńPiernika nie robię, ale jest tak cudowny, że może kiedyś wykorzystam do innego przepisu :)
OdpowiedzUsuń