piątek, 12 grudnia 2014

#263 Tofumak (wegański i bez pieczenia)

Inspiracją do stworzenia ciasta był  klasyczny seromak. W mojej wersji brak jednak sera (zastąpiło go tofu i cieciorka), a dodatkowo ciasta się nie piecze. Na dodatek jest ono wegańskie, a przy tym naprawdę pyszne i zdrowe.
I po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że wegańskie wypieki, słodycze i inne wyroby są po prostu najlepsze.



PRZEPIS
na tortownicę o śr.28cm

spód:
  • 2 łyżki ekologicznych nasion chia Symbio + 6 łyżek wrzątku
  • 3 łyżki ekologicznego karobu Symbio
  • 180g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej)
  • 3-4 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka syropu z agawy

masa "serowa":
  • 200g ugotowanej cieciorki (można użyć z puszki, ale należy wypłukać ją dokładnie z zalewy)
  • 900g tofu naturalnego
  • 400ml mleczka kokosowego (w całości; gęsta i rzadka część)
  • ok.300g syropu z agawy
  • 300g ekologicznej mąki kokosowej Symbio
  • 15g cynamonu

+dodatkowo: 700g masy makowej



Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Najpierw przygotowuję spód ciasta. Nasiona chia łączę z wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Płatki owsiane blenduję na mąkę i dodaję do napęczniałych nasion chia. Następnie wsypuję karob i wlewam pozostały wrzątek oraz syrop z agawy. Ze składników zagniatam jednolite ciasto. Wylepiam nim spód tortownicy.

Cieciorkę, tofu, mleczko kokosowe i syrop z agawy wrzucam do miksera/blendera i dokładnie blenduję do uzyskania kremowej, jednolitej masy. Następnie przekładam ją do miski. Dodaję mąkę kokosową i cynamon. Całość dokładnie mieszam/ugniatam (powinna powstać zwarta masa).

Na spód ciasta wykładam połowę masy "serowej" i dobrze dociskam ją dłońmi z wierzchu. Następnie wykładam masę makową i dobrze ją dociskam. Masę makową przykrywam pozostałą częścią masy "serowej" i całe ciasto dobrze dociskam i wyrównuję z wierzchu. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3-4 godziny.






Korzenne przysmaki Lekkie Święta Wigilia 2014 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!


6 komentarzy :

  1. Mimo, że weganką nie jestem i chyba nie zamierzam być, to taki tofumak chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie cudo z tofu? Brzmi genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak możesz kusić tak cudownym ciachem! masz dziś czas? to poślij kurierem kawałek :) jest na prawdę świetne! moje smaki w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś geniuszem, wegański seromak, któż by pomyślał?! hmmm, TY!
    Wygląda obłędnie i w wykonaniu wydaje się byc bardzo prosty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, z chęcia bym taki kawałek spróbowała :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...