sobota, 20 grudnia 2014

#264 Krem daktylowo-figowy do przełożenia piernika

Przygotowanie piernika staropolskiego:  ETAP I     ETAP II     ETAP III


PRZEPIS
  • 500g suszonych fig
  • 500g suszonych daktyli
  • wrzątek
  • 6-7 łyżek wody z moczenia 


Figi i daktyle wrzucam do miski i zalewam taką ilością wrzątku, aby przykrył on owoce. Miskę przykrywam i odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie odsączam figi i daktyle z nadmiaru wody (nie pozbywam się jej!) i wrzucam je do blendera/miksera. Dodaję wodę z moczenia suszonych owoców (ok.6-7 łyżek) i miksuję składniki na gładką masę.




Wigilia 2014


5 komentarzy :

  1. świetny krem do wszelkich wypieków i deserów!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten krem jest świetny! jednak nie do piernika a do owsianki go dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego kremu do przełożenia piernika jeszcze nie widziałam! Ciekawy pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za konsystencja! Ja to bym taki chyba łyżką sam zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernika nie robię, ale jest tak cudowny, że może kiedyś wykorzystam do innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...