sobota, 22 listopada 2014

#257 Fasolka z fetą, orzechami i cytrynowym sosem winegret + 100tys. wyświetleń bloga!!!

Stuknęło dziś 100 000 wyświetleń bloga! Dziękuję wszystkim czytelnikom- za to, że jesteście, za każdy Wasz komentarz, za wszystkie miłe słowa! :)



PRZEPIS
  • 900g ciętej zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1/4 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)
  • kostka fety (270g)
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 3 łyżki pestek dyni
  • przyprawy: 1 łyżeczka czosnku staropolskiego, sól, pieprz
cytrynowy winegret:
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu


Fasolkę gotuję al dente, odsączam i wykładam na duży talerz. 
Marchewki obieram, przekrawam wzdłuż na połówki, a następnie kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka, a rzodkiewkę w plastry. Szczypiorek drobno siekam.
Na patelnię wlewam olej/oliwę i dodaję czosnek staropolski. Podsmażam go chwilę, a następnie dodaję pokrojone warzywa. Smażę je do miękkości, doprawiam je do smaku, a pod koniec podlewam winem i duszę jeszcze kilka minut. Podsmażone warzywa układam na fasolce szparagowej.
Fetę rozkruszam w palcach i układam ją na warzywach. 
Składniki na sos dokładnie łączę i polewam nim sałatkę.
Orzechy laskowe siekam. Wrzucam je z pestkami dyni na suchą patelnię i podprażam na złocisty kolor. Posypuję nimi sałatkę z wierzchu.





8 komentarzy :

  1. Przepiekne danie *.* Gratuluje :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka cudowna, świetny skład ma! Takie sałatki należą do jednych z najlepszych :) I gratuluję wyświetleń oraz życzę jeszcze więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oluu, tę sałatkę je się z zasady na zimno czy na ciepło? (chodzi mi czy jak ją wezmę do szkoły to taka przeleżała w pudełku też będzie smaczna)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest intrygująca, fajne połączenie składników ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...