PRZEPIS
- 900g ciętej zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
 - 4 marchewki
 - 1 cebula
 - pęczek rzodkiewki
 - pęczek szczypiorku
 - 1/4 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)
 - kostka fety (270g)
 - 1/3 szklanki orzechów laskowych
 - 3 łyżki pestek dyni
 - przyprawy: 1 łyżeczka czosnku staropolskiego, sól, pieprz
 
- 4 łyżki oleju lnianego
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - sok z 1 cytryny
 - 2 łyżki miodu
 
Fasolkę gotuję al dente, odsączam i wykładam na duży talerz. 
Marchewki obieram, przekrawam wzdłuż na połówki, a następnie kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka, a rzodkiewkę w plastry. Szczypiorek drobno siekam.
Na patelnię wlewam olej/oliwę i dodaję czosnek staropolski. Podsmażam go chwilę, a następnie dodaję pokrojone warzywa. Smażę je do miękkości, doprawiam je do smaku, a pod koniec podlewam winem i duszę jeszcze kilka minut. Podsmażone warzywa układam na fasolce szparagowej.
Fetę rozkruszam w palcach i układam ją na warzywach. 
Składniki na sos dokładnie łączę i polewam nim sałatkę.
Orzechy laskowe siekam. Wrzucam je z pestkami dyni na suchą patelnię i podprażam na złocisty kolor. Posypuję nimi sałatkę z wierzchu.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
pełna rozmaitych smaków sałatka!
OdpowiedzUsuńPrzepiekne danie *.* Gratuluje :*
OdpowiedzUsuńJaka cudowna, świetny skład ma! Takie sałatki należą do jednych z najlepszych :) I gratuluję wyświetleń oraz życzę jeszcze więcej :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńOluu, tę sałatkę je się z zasady na zimno czy na ciepło? (chodzi mi czy jak ją wezmę do szkoły to taka przeleżała w pudełku też będzie smaczna)
OdpowiedzUsuńJest smaczna i na ciepło i na zimno :)
UsuńJest intrygująca, fajne połączenie składników ;)
OdpowiedzUsuń