piątek, 25 września 2015

#301 Placki porowe z salsą pomidorową


PRZEPIS

placki (8 sztuk):
  • 2 pory (używam tylko białych części, po oczyszczeniu pozostało 250g)
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
  • 200g mąki gryczanej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam niesłodzonego migdałowego)
  • przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, sól morska ziołowa, pieprz

salsa pomidorowa:
  • 1 b.duży pomidor (najlepszy będzie malinowy)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska ziołowa lub zwykła, pieprz


Pory kroję wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pory. Gdy nabiorą lekko złocistej barwy, dodaję ocet, sos sojowy i sok z cytryny. Duszę je dalej na małym ogniu do czasu, gdy nadmiar płynu zredukuje się. Następnie wsypuję wędzoną paprykę i dodaję 2 łyżki wody. Wszystko dokładnie mieszam i po 1-2 minutach przekładam do miski.
W małej miseczce łączę nasiona chia z ciepłą wodą i odstawiam je na bok do napęcznienia.
Do miski z porem wsypuję mąkę, proszek, dodaję 'galaretkę' z nasion chia i wlewam mleko roślinne. Składniki dokładnie mieszam. Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni dobrze rozgrzewam niewielką ilość oleju. Wykładam łyżką porcje masy (ok.2 łyżki na jednego placka) i smażę placuszki na małym ogniu, na złocisty kolor z dwóch stron.
W międzyczasie przygotowuję salsę. Pomidora kroję w średniej wielkości kostkę i wrzucam go do miseczki. Z pęczka natki odcinam łodyżki i siekam same listki, niezbyt drobno. Dodaję natkę do pomidora, wlewam oliwę i doprawiam salsę solą i pieprzem.
Placuszki porowe podaję z pomidorową salsą.




Wegetariański obiad V


4 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...