PRZEPIS
placki (8 sztuk):
- 2 pory (używam tylko białych części, po oczyszczeniu pozostało 250g)
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
- 200g mąki gryczanej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam niesłodzonego migdałowego)
- przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, sól morska ziołowa, pieprz
salsa pomidorowa:
- 1 b.duży pomidor (najlepszy będzie malinowy)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska ziołowa lub zwykła, pieprz
Pory kroję wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pory. Gdy nabiorą lekko złocistej barwy, dodaję ocet, sos sojowy i sok z cytryny. Duszę je dalej na małym ogniu do czasu, gdy nadmiar płynu zredukuje się. Następnie wsypuję wędzoną paprykę i dodaję 2 łyżki wody. Wszystko dokładnie mieszam i po 1-2 minutach przekładam do miski.
W małej miseczce łączę nasiona chia z ciepłą wodą i odstawiam je na bok do napęcznienia.
Do miski z porem wsypuję mąkę, proszek, dodaję 'galaretkę' z nasion chia i wlewam mleko roślinne. Składniki dokładnie mieszam. Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni dobrze rozgrzewam niewielką ilość oleju. Wykładam łyżką porcje masy (ok.2 łyżki na jednego placka) i smażę placuszki na małym ogniu, na złocisty kolor z dwóch stron.
W międzyczasie przygotowuję salsę. Pomidora kroję w średniej wielkości kostkę i wrzucam go do miseczki. Z pęczka natki odcinam łodyżki i siekam same listki, niezbyt drobno. Dodaję natkę do pomidora, wlewam oliwę i doprawiam salsę solą i pieprzem.
Placuszki porowe podaję z pomidorową salsą.
Placuszki porowe podaję z pomidorową salsą.
świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńcudna propozycja. moje smaki w 100%
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kolację. Świetnie podane ;)
OdpowiedzUsuń