PRZEPIS
na blachę od piekarnika
- 12 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50g drożdży świeżych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- mały koncentrat pomidorowy
- dowolne dodatki, u mnie: szynka, oliwki, papryka, cebula, kukurydza, ananas
- oregano, bazylia
Do garnka wlewam ciepłą wodę, dodaję sól, cukier i drożdże. Całość rozcieram palcami, aby składniki się połączyły. Następnie dodaję mąkę (uwaga! ciasto ma być dosyć średnio gęste). Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dłonie wylewam olej i palcami rozprowadzam po masie. Tak samo postępuję z koncentratem pomidorowym. Na wierzch układam dowolne dodatki. Pizzę posypuję przyprawami. Piekę w 180 st. przez około 40 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz