niedziela, 14 lipca 2013

⌠№ 8⌡Domowa pizza

Domyślam się, że każdy z was zastanawiał się jak zrobić tak dobrą pizzę jak w znanych pizzeriach. Moja wersja, choć smakuje inaczej, jest smaczna i co najważniejsze bardzo prosta w przygotowaniu. I ku uciesze każdego Włocha...na cienkim cieście.



PRZEPIS
na blachę od piekarnika
  • 12 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50g drożdży świeżych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • dowolne dodatki, u mnie: szynka, oliwki, papryka, cebula, kukurydza, ananas
  • oregano, bazylia


Do garnka wlewam ciepłą wodę, dodaję sól, cukier i drożdże. Całość rozcieram palcami, aby składniki się połączyły. Następnie dodaję mąkę (uwaga! ciasto ma być dosyć średnio gęste). Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dłonie wylewam olej i palcami rozprowadzam po masie. Tak samo postępuję z koncentratem pomidorowym. Na wierzch układam dowolne dodatki. Pizzę posypuję przyprawami. Piekę w 180 st. przez około 40 minut.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...