PRZEPIS
forma 26x36cm
forma 26x36cm
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej/orkiszowej/owsianej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1/2-2/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5kg jabłek
- 200g masła
- cynamon
W misce mieszam mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jabłka ścieram na tarce (nie ma potrzeby obierać ich ze skórki, należy jedynie wyciąć gniazda nasienne). Dodaję do nich cynamon (opcjonalnie można dodać również cukier jeśli jabłka nie byłyby wystarczająco słodkie). Blachę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą/mąką. Suche składniki dzielę na 3 części, a jabłka na 2. Następnie wykładam na przemian warstwy do formy, zaczynam od suchych składników. Kostkę masła rozpuszczam w rondelku i polewam ciasto z wierzchu. Ciasto piekę w 180st. przez około 1h 10min.
Ciasto świetnie smakuje jeszcze ciepłe, podane z lodami.
Ciasto świetnie smakuje jeszcze ciepłe, podane z lodami.
z moją ulubioną kaszą! Musiała być boska :D
OdpowiedzUsuńPS. wyłącz proszę weryfikację obrazkową w komentarzach :>
Już wyłączona, dzięki za podpowiedź :)
Usuń