poniedziałek, 15 lipca 2013

⌠№ 10⌡Ciasto z brzoskwiniami

Najlepsze ciasta w lato to te z dużą ilością owoców. Postanowiłam wykorzystać brzoskwinie, na które właśnie trwa sezon.


PRZEPIS /autorski/
forma 26x36cm
  • 350g mąki pszennej
  • 400g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru demerara
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki olejku waniliowego
  • 200g serka wiejskiego
  • 3 łyżki sezamu (można też użyć tahini)
  • 8 sporych, dojrzałych brzoskwinii


W miseczce przygotowuję kruszonkę. Odsypuję 4 łyżki mąki (z 350g), odkładam 50g masła (z 400g), dodaję cynamon i cukier brązowy. Całość rozcieram palcami, aby powstała kruszonka o nieregularnych kawałkach. Resztę mąki i masła, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka i olejek miksuję na jednolitą masę. Następnie dodaję serek wiejski nasiona sezamu, mieszam. Brzoskwinie oczyszczam z pestek i kroję na spore kostki. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Wykładam połowę masy, na to brzoskwinie, później drugą połowę masy, a na koniec posypuję ciasto kruszonką. Piekę je w 180st. przez ok. 50 minut.

     


3 komentarze :

  1. Możnaby o jakiś przepis na dobrą zupę prosić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam to ciasto. Pyszne. kruszonka miała być na wierzchu, ale ciacho urosło i schowało kruszonkę. Przepyszne! Polecam! Na ciepło i na zimno. Lepsze od szarlotki, można by się pokusić o dodanie bitej śmietany na wierzch.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...