forma 26x36cm
- 350g mąki pszennej
- 400g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru demerara
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g cukru pudru
- 6 jajek
- 2 łyżki olejku waniliowego
- 200g serka wiejskiego
- 3 łyżki sezamu (można też użyć tahini)
- 8 sporych, dojrzałych brzoskwinii
W miseczce przygotowuję kruszonkę. Odsypuję 4 łyżki mąki (z 350g), odkładam 50g masła (z 400g), dodaję cynamon i cukier brązowy. Całość rozcieram palcami, aby powstała kruszonka o nieregularnych kawałkach. Resztę mąki i masła, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka i olejek miksuję na jednolitą masę. Następnie dodaję serek wiejski nasiona sezamu, mieszam. Brzoskwinie oczyszczam z pestek i kroję na spore kostki. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Wykładam połowę masy, na to brzoskwinie, później drugą połowę masy, a na koniec posypuję ciasto kruszonką. Piekę je w 180st. przez ok. 50 minut.
Możnaby o jakiś przepis na dobrą zupę prosić?
OdpowiedzUsuńJasne, postaram się niedługo jakiś wstawić ;)
UsuńZrobiłam to ciasto. Pyszne. kruszonka miała być na wierzchu, ale ciacho urosło i schowało kruszonkę. Przepyszne! Polecam! Na ciepło i na zimno. Lepsze od szarlotki, można by się pokusić o dodanie bitej śmietany na wierzch.
OdpowiedzUsuń