sobota, 20 lipca 2013

⌠№ 16⌡Kaczka pieczona z majerankiem i jabłkami

Przepis na rodzinny, smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Czego chcieć więcej? :-)



PRZEPIS
dla 4 osób
  • 4 kacze udka
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, majeranek


Czosnek ścieram na tarce. Zdejmuję z udek skórę przy pomocy nożyczek i nożyka. Następnie nacieram mięso przyprawami i czosnkiem (przypraw nie żałujemy, szczególnie majeranku!). Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadzam masło i układam udka. Na mięso wykładam jabłka (kroję je na 6-8 części). Przykrywam przykrywką i piekę w 200st. przez 1h 15min. Podaję z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Smacznego! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...