poniedziałek, 22 lipca 2013

⌠№ 18⌡Omlet kaiserschmarren z jabłkami

Tym razem zdjęcia zamieszczam, gdyż całość prezentuje się zdecydowanie korzystniej niż wersja tego omleta z borówkami :D


PRZEPIS
na 1 porcję
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki (użyłam puszystej mąki Lubella)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • cynamon
Oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam na sztywno z cukrem. W osobnej miseczce ubijam mleko z jajkiem, mąką i olejkiem. Stopniowo dodaję do tej masy ubite białko i mieszam delikatnie, aby całość miała lekką konsystencję. Rodzynki zalewam wrzątkiem i chwilkę czekam, aż napęcznieją. Następnie dodaję pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki. Posypuję cynamonem. Na patelni rozgrzewam trochę oleju lub masła i wylewam masę. Przykrywam przykrywką i czekam do ścięcia spodu. Gdy spód będzie ścięty, dzielę omlet na mniejsze "placki" drewnianą szpatułką i przewracam na drugą stronę.







4 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...