PRZEPIS
na 1 porcję
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki (użyłam puszystej mąki Lubella)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 jabłko
- 2 łyżki rodzynek
- kilka kropli olejku migdałowego
- cynamon
Oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam na sztywno z cukrem. W osobnej miseczce ubijam mleko z jajkiem, mąką i olejkiem. Stopniowo dodaję do tej masy ubite białko i mieszam delikatnie, aby całość miała lekką konsystencję. Rodzynki zalewam wrzątkiem i chwilkę czekam, aż napęcznieją. Następnie dodaję pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki. Posypuję cynamonem. Na patelni rozgrzewam trochę oleju lub masła i wylewam masę. Przykrywam przykrywką i czekam do ścięcia spodu. Gdy spód będzie ścięty, dzielę omlet na mniejsze "placki" drewnianą szpatułką i przewracam na drugą stronę.
pyszny omlet, mi bardzo posmakował ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania innych śniadaniowych przepisów :-)
UsuńIdealny początek dnia :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
Usuń