PRZEPIS-burgery
na 9 sztuk
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (260g po odsączeniu)
- mała puszka kukurydzy (140g po odsączeniu)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, papryka słodka
- do obtaczania: 3 łyżki płatków owsianych i 3 łyżki bułki tartej
PRZEPIS- sos beszamelowy
porcja dla 4 osób
- 50g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i podsmażam chwilę, aby zasmażka nabrała jasnozłotego koloru. Następnie wlewam mleko, sok z cytryny i dodaję przyprawy do smaku. Całość doprowadzam do zagotowania, cały czas mieszam, aby nie powstały grudki. Sos gotuję przez chwilę, do zgęstnienia.
Ale pozytywnie zakręcone danie :-) Zraziłam się chyba do kaszy w dzieciństwie i teraz nie chce mi przejść przez gardło. Hmm...w towarzystwie ryby jeszcze jej nie jadłam...Mam już swoją wizję na danie z tych składników :-)
OdpowiedzUsuńJako dziecko też za nią nie przepadałam, ale teraz chętnie po nią sięgam :)
UsuńDanie faktycznie zakręcone, nie byłam do końca przekonana jeśli chodzi o połączenie tych wszystkich smaków, ale ryzyko się opłaciło :D
Kupiłam już kaszę gryczaną, a to duży wyczyn dla takiego kaszowego przeciwnika ;-)
Usuń