PRZEPIS
placuszki (5 sztuk):
- pół cebuli
- ćwiartka papryki
- 2 rzodkiewki
- 2 duże łyżki pędów bambusa
- 2 połówki suszonych pomidorków w oliwie
- 2 plastry sera pleśniowego Lazur (u mnie niebieski)
- 2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- przyprawy: majeranek, sól ziołowa, pieprz kolorowy
dip chrzanowy:
- 3 łyżeczki jogurtu lub śmietany lub serka naturalnego (u mnie Bieluch)
- 1 łyżeczka chrzanu z żurawiną
Cebulę kroję w piórka, paprykę i pomidorki w kostkę, rzodkiewkę w plasterki i wszystko podsmażam na oliwie. Po kilku minutach dodaję pędy bambusa i pokrojony w kostkę ser. Całość mieszam, doprawiam do smaku i jeszcze chwilę smażę. Zawartość patelni przekładam do miski. Następnie dodaję mąkę, jogurt, jajko i wszystko mieszam. W razie potrzeby dodaję więcej przypraw. Placuszki smażę na naoliwionej i dobrze rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Podaję z dipem chrzanowy.
Uwielbiam takie dipy (zwłaszcza czosnkowy, choć i chrzanowym nie pogardzę ;-)) i wszystko co smażone, więc aż tutaj (po drugiej stronie komputera) pachną mi Twoje placuszki ;-)
OdpowiedzUsuńświetne, zdrowe placuszki!
OdpowiedzUsuń