piątek, 13 grudnia 2013

⌠№ 65⌡ Placuszki warzywne z dipem chrzanowym


PRZEPIS
placuszki (5 sztuk):
  • pół cebuli
  • ćwiartka papryki
  • 2 rzodkiewki
  • 2 duże łyżki pędów bambusa
  • 2 połówki suszonych pomidorków w oliwie
  • 2 plastry sera pleśniowego Lazur (u mnie niebieski)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • przyprawy: majeranek, sól ziołowa, pieprz kolorowy

dip chrzanowy:
  • 3 łyżeczki jogurtu lub śmietany lub serka naturalnego (u mnie Bieluch)
  • 1 łyżeczka chrzanu z żurawiną

Cebulę kroję w piórka, paprykę i pomidorki w kostkę, rzodkiewkę w plasterki i wszystko podsmażam na oliwie. Po kilku minutach dodaję pędy bambusa i pokrojony w kostkę ser. Całość mieszam, doprawiam do smaku i jeszcze chwilę smażę. Zawartość patelni przekładam do miski. Następnie dodaję mąkę, jogurt, jajko i wszystko mieszam. W razie potrzeby dodaję więcej przypraw. Placuszki smażę na naoliwionej i dobrze rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Podaję z dipem chrzanowy.






2 komentarze :

  1. Uwielbiam takie dipy (zwłaszcza czosnkowy, choć i chrzanowym nie pogardzę ;-)) i wszystko co smażone, więc aż tutaj (po drugiej stronie komputera) pachną mi Twoje placuszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, zdrowe placuszki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...