Zabieram was dzisiaj w kulinarną podróż do Włoch :). Dla mnie pomidory, zioła, oliwa z oliwek i czosnek to kwintesencja tamtejszej kuchni.
Focaccia to rodzaj pieczywa, który jest podawany jako przystawka lub jako dodatek do dania głównego. Można do niej dodawać dowolne składniki (najczęściej są to pomidory i oliwki) lub upiec jedynie z dodatkiem soli i ziół.
p.s. "Pane" oznacza po włosku chleb.
PRZEPIS
forma o śr.24cm
- 350g mąki pszennej
- 150g mąki orkiszowej razowej
- 200ml mleka roślinnego
- 7g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek + trochę do polania
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 6 połówek suszonych pomidorów Skworcu
- 2 łyżki płatków czosnku Skworcu
Obie mąki przesiewam do miski. Mleko lekko podgrzewam w rondelku, a następnie dodaję do niego drożdże i cukier, mieszam. Zawartość rondelku wlewam do miski z mąką. Dodaję również oliwę z oliwek, sól i suszony rozmaryn. Ciasto dobrze zagniatam (przez około 10-15 minut) i formuję z niego kulę. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1h 30min (ciasto powinno podwoić objętość).
Po tym czasie wyjmuję ciasto i zagniatam je ponownie przez kilka minut. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na kształt koła, przekładam je do formy, a następnie robię w nim kilka dziurek końcówką noża. Formę przykrywam ściereczką i odstawiam na ok.40 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Po tym czasie wlewam odrobinę oliwy z oliwek do każdej dziurki.
Focaccię piekę w 200st. przez ok.25 minut. Upieczoną dekoruję z wierzchu suszonymi pomidorami, a płatki czosnku "wciskam" w ciasto (składniki te dodałam na końcu, ponieważ pod wpływem temperatury mogłyby się spiec i stałyby się gorzkie).
Po tym czasie wyjmuję ciasto i zagniatam je ponownie przez kilka minut. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na kształt koła, przekładam je do formy, a następnie robię w nim kilka dziurek końcówką noża. Formę przykrywam ściereczką i odstawiam na ok.40 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Po tym czasie wlewam odrobinę oliwy z oliwek do każdej dziurki.
Focaccię piekę w 200st. przez ok.25 minut. Upieczoną dekoruję z wierzchu suszonymi pomidorami, a płatki czosnku "wciskam" w ciasto (składniki te dodałam na końcu, ponieważ pod wpływem temperatury mogłyby się spiec i stałyby się gorzkie).
~~~~
(Poniższe zdjęcia pochodzą ze strony firmy Skworcu).
Mogą stanowić zarówno przekąskę na zimno, jak i składnik sosów/dipów bądź dań ciepłych. Nie wyobrażam sobie dań kuchni włoskiej bez nich!
Firma Skworcu oferuje pomidory suszone w sposób tradycyjny i, co ważne, z małą ilością soli.
Pierwszy raz spotkałam się z czosnkiem w takiej postaci. Ma ostry smak i mocny aromat, dzięki czemu nadaje wyraźny smak potrawie. Jest to fajny zamiennik czosnku świeżego, bo smakuje niemal identycznie. Bardzo polecam!
Takie cuda :) czosnek w platkach bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńwyszła świetnie - zawsze chciałam jej spróbować, a czosnek i pomidory szczególnie lubię! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuchnię włoską a zwłaszcza ten chlebek , więc z chęcią porywam na niego przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Pamiętam, jak mieliśmy na technice prezentacje o kuchniach świata i moje koleżanki miały właśnie Włochy - upiekły focaccie, była pyszna :3
OdpowiedzUsuńTa foccacia zawsze mnie fascynuje, ale jeszcze nie odważyłam się jej upiec :)
OdpowiedzUsuńzawsze chcę zrobić tą foccacię ale jakoś mi to nie wychodzi :D
OdpowiedzUsuńteraz już na pewno ją zrobię, bo kusisz bardzo!
Zawsze chciałam tego spróbować! Chyba w końcu zabiorę się za domową wersję :)
OdpowiedzUsuńw jaki sposób nawiązałaś współpracę ze skworcu?
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuń