sobota, 16 maja 2015

#287 Orzeźwiające lody imbir-mięta

Temperatura powyżej 20 stopni, można więc oficjalnie zacząć sezon lodowy. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowywania lodów! Wystarczą jedynie foremki (moje zakupione zostały w Ikei), odrobina chęci i trochę kreatywności. Lodowych wariacji można stworzyć całe mnóstwo.
Ja proponuję dziś lody w wersji bardzo orzeźwiającej- imbirowo-miętowej z dodatkiem maku i ze szczyptą cynamonu. 


PRZEPIS
na 12 małych lodów
  • 120g ekologicznego maku białego Symbio
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 150g ekologicznego imbiru kandyzowanego Symbio
  • garść listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka cynamonu


Mak miksuję na mączkę. Następnie dodaję pozostałe składniki i całość dokładnie blenduję. Masę przelewam do foremek na lody. Wstawiam je do zamrażarki na minimum 4h.




Akcja lodowa 2015


5 komentarzy :

  1. Świetne smaki! Gdzie kupiłaś foremki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Ikei ;) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80208478/

      Usuń
  2. Idealne na upalne dni! Chociaż w sumie w każdy dzień mogłabym je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie częściej musisz tu pisać! tak bardzo lubię Twoje przepisy :) te lody są świetne, ahhh - latem będą na porządku dziennym :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...