niedziela, 13 września 2015

#298 Zupa Miso-shiru


PRZEPIS
4 porcje 
  • 800ml wody
  • 70g pasty shiro miso
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego (do bulionu) + 1 łyżeczka (do grzybów) 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 łyżeczki sezamu białego
  • 100g grzybów shitake
  • 150g tofu naturalnego
  • 50g kiełków fasoli mung
  • kilka gałązek drobnego szczypiorku


Sezam podprażam na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, na złocisty kolor. Przekładam go do miseczki.
W garnku zagotowuję wodę. Następnie dodaję pastę miso i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszam i gotuję przez kolejne 5-8 minut. Dodaję liście szpinaku i mieszam je z bulionem. Garnek zdejmuję z gazu i przykrywam go pokrywką. 
Grzyby kroję w paski. Na patelni rozgrzewam olej (u mnie kokosowy). Grzyby podsmażam przez kilka minut na dużym ogniu, a pod koniec smażenia dodaję sos sojowy jasny. Przekładam je na talerzyk.
Tofu kroję w małe kostki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wrzucam tofu i kiełki fasoli mung Składniki podsmażam przez kilka minut.
Na spód małych naczynek/miseczek nakładam porcję usmażonych grzybów shitake, tofu i kiełków fasoli mung. Wlewam bulion wraz z liśćmi szpinaku. Zupy posypuję prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.




Wegetariański obiad V


2 komentarze :

  1. Nigdy o niej nie słyszałam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, co tak rzadko tutaj piszesz, brakuje mi Twoich przepisów! :) w każdym razie, widzę dziś kolejne cudne danie, które od razu mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...