poniedziałek, 28 września 2015

#303 Dyniowa granola


PRZEPIS
składniki suche:
  • 500g płatków owsianych
  • 125g ekologicznych nasion konopi Symbio
  • 200g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół nerkowce i orzechy brazylijskie)
  • przyprawy: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu
składniki mokre:
  • 60g ekologicznej inuliny Symbio + 80ml ciepłej wody
  • 250g puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki syropu z daktyli (można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy; jeśli preferujecie słodsze granole, dodajcie go trochę więcej)

+dodatkowo: ulubione suszone owoce w ilości dowolnej ;) (u mnie suszone gruszki, jabłka i żurawina)



Do miski wsypuję wszystkie składniki suche i mieszam je. Do kubka wsypuję inulinę, wlewam wodę i dokładnie mieszam, aby inulina się rozpuściła. Płyn wlewam do składników suchych. Dodaję też pozostałe składniki mokre. Wszystko dokładnie mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Przekładam wymieszane składniki na blachę i zlepiam je palcami w małe 'grudki'. Granolę piekę w 180st. przez 30-40 minut, z funkcją termoobieg. W trakcie pieczenia mieszam granolę co ok.10-15 minut. Upieczoną granolę odstawiam do wystudzenia. Następnie dodaję do niej posiekane suszone owoce, delikatnie ją mieszam i przekładam do słoika. 





3 komentarze :

  1. chcę schrupać taką jesienną granolę! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio dynia zawładnęła całą blogosferą, ale dyniowej granoli jeszcze nie wiedziałam - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowa u mnie już w planach! Nawet kupiłam już dyńkę :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...