PRZEPIS
- 2 ząbki czosnku
- ok.5-cm kawałek imbiru
- 2 średnie cebule
- przyprawy: 1 łyżka świeżo zmielonej kolendry (nie bardzo drobno), 1/2 łyżeczki kozieradki, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej/więcej), sól
- 200g czerwonej soczewicy
- 1l bulionu warzywnego
- 400ml przecieru pomidorowego + 1/4 szklanki wody
- 1 puszka pomidorów krojonych (400ml) + 1/4 szklanki wody
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- sok z ćwiartki cytryny
- dekoracja: jogurt naturalny sojowy/zwykły, posiekana natka pietruszki lub kolendra, prażone płatki z migdałów
Czosnek, imbir i cebule obieram i bardzo drobno siekam/ścieram na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozgrzewam dowolny tłuszcz. Wrzucam posiekane warzywa. Po chwili dodaję przyprawy (oprócz soli) i smażę wszystko do momentu, gdy warzywa się przyrumienią i staną się miękkie. Czerwoną soczewicę przepłukuję na sitku i dodaję do garnka. Wlewam bulion, przecier, wodę, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Całość doprowadzam do zagotowania i gotuję dalej przez ok.30-40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszam. Potrawę doprawiam solą pod koniec gotowania.
Gotowy dahl dekoruję jogurtem, natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałowymi. Danie można podawać np. z chlebkami naan bądź z ryżem.
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńLubię soczewicę.
OdpowiedzUsuń