tortownica 28cm
składniki mokre:
- 360ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka
składniki suche:
- 1/2 szklanki cukru bądź dowolnego, innego słodzidła
- 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
+ 2 dojrzałe, średnie banany
+ 100g orzechów laskowych
+ 100g gorzkiej czekolady
+ 100g gorzkiej czekolady
W misce umieszczam wszystkie mokre składniki i łączę je dokładnie za pomocą trzepaczki lub miksera. W osobnej misce łączę wszystkie suche i dodaję je do składników suchych. Całość mieszam.
Banany kroję wzdłuż na pół i dalej na średniej grubości plasterki. Orzechy i czekoladę siekam. Składniki dodaję do masy i wszystko łączę.
Banany kroję wzdłuż na pół i dalej na średniej grubości plasterki. Orzechy i czekoladę siekam. Składniki dodaję do masy i wszystko łączę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę. Ciasto piekę w 180st. przez ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Opcjonalnie: Upieczone ciasto podaję z polewą orzechową - w rondelku rozpuszczam trochę masła orzechowego z mlekiem i szczyptą soli (można dodać też trochę czegoś do posłodzenia), polewę gotuję kilka minut, do zgęstnienia.
Wszystko co kocham w jednym :) Pycha!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuń