niedziela, 12 marca 2017

#336 Ciasto z bananami, orzechami i czekoladą



PRZEPIS
tortownica 28cm
składniki mokre:
  • 360ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/3 szklanki mleka
składniki suche:
  • 1/2 szklanki cukru bądź dowolnego, innego słodzidła 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
+ 2 dojrzałe, średnie banany
+ 100g orzechów laskowych
+ 100g gorzkiej czekolady


W misce umieszczam wszystkie mokre składniki i łączę je dokładnie za pomocą trzepaczki lub miksera. W osobnej misce łączę wszystkie suche i dodaję je do składników suchych. Całość mieszam.
Banany kroję wzdłuż na pół i dalej na średniej grubości plasterki. Orzechy i czekoladę siekam. Składniki dodaję do masy i wszystko łączę. 
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę. Ciasto piekę w 180st. przez ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia.


Opcjonalnie: Upieczone ciasto podaję z polewą orzechową - w rondelku rozpuszczam trochę masła orzechowego z mlekiem i szczyptą soli (można dodać też trochę czegoś do posłodzenia), polewę gotuję kilka minut, do zgęstnienia.






2 komentarze :

  1. Wszystko co kocham w jednym :) Pycha!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...