sobota, 22 lipca 2017

#337 Krem z dyni


PRZEPIS
  • 2 dynie piżmowe (świetnie sprawdza się także dynia hokkaido)
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,7-2l wody + 1 czubata łyżka pasty miso (można pominąć ten składnik; zamiast wody należy wtedy użyć bulionu)
  • przyprawy: 1 czubata łyżka papryki wędzonej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka lubczyku, 1 opakowanie szafranu (0,12g)


Dynie kroję w ćwiartki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je w 200 st. przez ok.40 minut; odstawiam do przestudzenia. Upieczone dynie obieram, usuwam z nich pestki i kroję na średniej wielkości kawałki.
Cebule kroję w piórka, czosnek drobno siekam. W garnku rozgrzewam tłuszcz i wrzucam cebulę. Podsmażam ją do momentu, gdy się lekko zarumieni. Dodaję przyprawy (wszystkie oprócz lubczyku i szafranu) i smażę wszystko przez kilka minut; w międzyczasie dodaję posiekany czosnek. Następnie dodaję wodę i pastę miso, kawałki dyni i wsypuję lubczyk. Całość doprowadzam do zagotowania  i gotuję jeszcze przez około 30 minut. Pod koniec czasu gotowania dodaję szafran. Zupę blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krem podaję z pestkami dyni i olejem z pestek dyni.





1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...