PRZEPIS
8 dużych sztuk
ciasto:
- 1 puszka płynnego mleczka kokosowego (400ml)
- mąka pszenna samorosnąca: 2,5 objętości puszki po mleku kokosowym + trochę do podsypywania
- szczypta soli
nadzienie:
- 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
- 2 cebule
- 2 średnie bakłażany
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 100g ugotowanej kukurydzy (można użyć konserwowej)
- mały pęczek natki pietruszki
- przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto łączę w misce a następnie dobrze zagniatam. Zagniecione ciasto przykrywam i odstawiam na bok.
Teraz przygotowuję nadzienie. Cebule kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę a bakłażany kroję w średniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i podsmażam ją do czasu, gdy się zeszkli. Następnie dodaję czosnek i bakłażana, wsypuję przyprawy. Po kilku minutach smażenia wlewam wodę, sos sojowy i dodaję pastę miso. Duszę wszystko na małym ogniu. Gdy bakłażan zmięknie, dodaję kukurydzę oraz posiekaną pietruszkę. Odstawiam do przestudzenia.
Ciasto dzielę na 8 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki, okrągły placek. Na środek wykładam porcję nadzienia. Brzegi ciasta zwijam i zlepiam ze sobą tak, aby utworzyć "sakiewkę". Przygotowuję naczynie do parowania/parownik- w garnku pod nim zagotowuję wodę. Spód naczynia do parowania wykładam papierem do pieczenia. Gdy woda się zagotuje, wkładam sakiewki (tak, aby zachować odstęp między nimi, sakiewki urosną) i przykrywam je. Paruję je przez ok.15 minut.
Gotowe sakiewki można dodatkowo polać olejem sezamowym, posypać sezamem bądź posiekanymi, świeżymi ziołami.
Teraz przygotowuję nadzienie. Cebule kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę a bakłażany kroję w średniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i podsmażam ją do czasu, gdy się zeszkli. Następnie dodaję czosnek i bakłażana, wsypuję przyprawy. Po kilku minutach smażenia wlewam wodę, sos sojowy i dodaję pastę miso. Duszę wszystko na małym ogniu. Gdy bakłażan zmięknie, dodaję kukurydzę oraz posiekaną pietruszkę. Odstawiam do przestudzenia.
Ciasto dzielę na 8 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki, okrągły placek. Na środek wykładam porcję nadzienia. Brzegi ciasta zwijam i zlepiam ze sobą tak, aby utworzyć "sakiewkę". Przygotowuję naczynie do parowania/parownik- w garnku pod nim zagotowuję wodę. Spód naczynia do parowania wykładam papierem do pieczenia. Gdy woda się zagotuje, wkładam sakiewki (tak, aby zachować odstęp między nimi, sakiewki urosną) i przykrywam je. Paruję je przez ok.15 minut.
Gotowe sakiewki można dodatkowo polać olejem sezamowym, posypać sezamem bądź posiekanymi, świeżymi ziołami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz