wtorek, 8 sierpnia 2017

#338 Parowańce z bakłażanowym nadzieniem


PRZEPIS
8 dużych sztuk

ciasto:
  • 1 puszka płynnego mleczka kokosowego (400ml)
  • mąka pszenna samorosnąca: 2,5 objętości puszki po mleku kokosowym + trochę do podsypywania
  • szczypta soli 
nadzienie:
  • 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 2 cebule
  • 2 średnie bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 100g ugotowanej kukurydzy (można użyć konserwowej)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku


Składniki na ciasto łączę w misce a następnie dobrze zagniatam. Zagniecione ciasto przykrywam i odstawiam na bok.

Teraz przygotowuję nadzienie. Cebule kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę a bakłażany kroję w średniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i podsmażam ją do czasu, gdy się zeszkli. Następnie dodaję czosnek i bakłażana, wsypuję przyprawy. Po kilku minutach smażenia wlewam wodę, sos sojowy i dodaję pastę miso. Duszę wszystko na małym ogniu. Gdy bakłażan zmięknie, dodaję kukurydzę oraz posiekaną pietruszkę. Odstawiam do przestudzenia.

Ciasto dzielę na 8 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki, okrągły placek. Na środek wykładam porcję nadzienia. Brzegi ciasta zwijam i zlepiam ze sobą tak, aby utworzyć "sakiewkę". Przygotowuję naczynie do parowania/parownik- w garnku pod nim zagotowuję wodę. Spód naczynia do parowania wykładam papierem do pieczenia. Gdy woda się zagotuje, wkładam sakiewki (tak, aby zachować odstęp między nimi, sakiewki urosną) i przykrywam je. Paruję je przez ok.15 minut.
Gotowe sakiewki można dodatkowo polać olejem sezamowym, posypać sezamem bądź posiekanymi, świeżymi ziołami.

 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...