niedziela, 8 października 2017

#339 Dyniowy pudding chia


PRZEPIS
około 6 porcji
  • ćwiartka dyni (średniej wielkości)
  • 3 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • coś do posłodzenia puddingu, np. miód, syrop klonowy, ksylitol (ilość wedle uznania)
  • 8 łyżek nasion chia
  • dowolne dodatki (u mnie: śliwki duszone na maśle z tymiankiem, miodem i orzechami włoskimi)


Dynię układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ją w 180st. przez około 40-60 minut (w czasie pieczenia nakłuwam ją widelcem, aby sprawdzić czy jest miękka), z termoobiegiem. Upieczoną dynię odstawiam do wystudzenia. Następnie oczyszczam ją z pestek i obieram.
Dynię blenduję razem z mlekiem, przyprawami i dosładzam do smaku. Następnie dodaję nasiona chia i dokładnie wszystko mieszam. Masę wstawiam do lodówki na ok.4 godziny. Po tym czasie przekładam pudding do pucharków i podaję z dodatkami.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...