PRZEPIS
około 6 porcji
- ćwiartka dyni (średniej wielkości)
- 3 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- coś do posłodzenia puddingu, np. miód, syrop klonowy, ksylitol (ilość wedle uznania)
- 8 łyżek nasion chia
- dowolne dodatki (u mnie: śliwki duszone na maśle z tymiankiem, miodem i orzechami włoskimi)
Dynię układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ją w 180st. przez około 40-60 minut (w czasie pieczenia nakłuwam ją widelcem, aby sprawdzić czy jest miękka), z termoobiegiem. Upieczoną dynię odstawiam do wystudzenia. Następnie oczyszczam ją z pestek i obieram.
Dynię blenduję razem z mlekiem, przyprawami i dosładzam do smaku. Następnie dodaję nasiona chia i dokładnie wszystko mieszam. Masę wstawiam do lodówki na ok.4 godziny. Po tym czasie przekładam pudding do pucharków i podaję z dodatkami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz