Czyją zmorą w dzieciństwie był szpinak? Przyznam szczerze, że moją był. Jednak smaki się zmieniają i teraz sama chętnie po niego sięgam. Myślę, że szpinak w zaproponowanej przez mnie poniżej wersji, przekona do siebie wszystkich ;)
44 małe sztuki
ciasto:
- 200g mąki żytniej razowej (typ2000)
- 125ml ciepłej wody
farsz:
- 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki serka wiejskiego
- sól, pieprz
tzatziki:
- 180g jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- pół długiego ogórka
- sól, pieprz
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję wodę i zagniatam ciasto. Następnie odkładam je do lodówki na pół godziny.
Szpinak podsmażam na maśle, dodaję posiekany czosnek, serek wiejski i doprawiam do smaku.
Ciasto na pierogi wyjmuję z lodówki, dzielę na mniejsze części i każdą rozwałkowuję.
Pierogi gotuję w wodzie (będą gotowe, gdy wypłyną) lub na parze.
W miseczce mieszam jogurt z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, dodaję posiekany czosnek i całość doprawiam.
Szpinak podsmażam na maśle, dodaję posiekany czosnek, serek wiejski i doprawiam do smaku.
Ciasto na pierogi wyjmuję z lodówki, dzielę na mniejsze części i każdą rozwałkowuję.
Przy pomocy szklanki wykrawam małe kółka. Na środek każdego nakładam farsz, formuję pieroga i dokładnie zlepiam ze sobą brzegi ciasta.
Pierogi gotuję w wodzie (będą gotowe, gdy wypłyną) lub na parze.
W miseczce mieszam jogurt z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, dodaję posiekany czosnek i całość doprawiam.
Pierogi podaję razem z sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz