sobota, 13 lipca 2013

⌠№ 2⌡Pierogi razowe ze szpinakiem & tzatziki

Czyją zmorą w dzieciństwie był szpinak? Przyznam szczerze, że moją był. Jednak smaki się zmieniają i teraz sama chętnie po niego sięgam. Myślę, że szpinak w zaproponowanej przez mnie poniżej wersji, przekona do siebie wszystkich ;)


 PRZEPIS
44 małe sztuki
ciasto:
  • 200g mąki żytniej razowej (typ2000)
  • 125ml ciepłej wody
farsz:
  • 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • sól, pieprz
tzatziki:
  • 180g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • pół długiego ogórka
  • sól, pieprz


Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję wodę i zagniatam ciasto. Następnie odkładam je do lodówki na pół godziny.


Szpinak podsmażam na maśle, dodaję posiekany czosnek, serek wiejski i doprawiam do smaku.


Ciasto na pierogi wyjmuję z lodówki, dzielę na mniejsze części i każdą rozwałkowuję.



Przy pomocy szklanki wykrawam małe kółka. Na środek każdego nakładam farsz, formuję pieroga i dokładnie zlepiam ze sobą brzegi ciasta. 



Pierogi gotuję w wodzie (będą gotowe, gdy wypłyną) lub na parze.
W miseczce mieszam jogurt z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, dodaję posiekany czosnek i całość doprawiam.


Pierogi podaję razem z sosem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...