sobota, 13 lipca 2013

⌠№ 3⌡Tiramisu

Próbowałam wiele wersji tego deseru, ale muszę nieskromnie przyznać, że moja najbardziej mi odpowiada. Biszkopty są dobrze nasączone, a krem w smaku lekki jak chmurka (choć niezbyt dietetyczny :P). Przepis pochodzi z opakowania po mascarpone Piątnicy.


PRZEPIS
tortownica 28cm
  • 1kg sera mascarpone 
  • 520g śmietanki 30% do ubijania
  • 400g biszkoptów "paluszków"
  • 200g cukru pudru (ja zawsze daję trochę mniej, ok.180g)
  • 4 filiżanki kawy espresso
  • 200g amaretto
  • kakao


Do pierwszej miski wykładam mascarpone. W innej misce ubijam śmietankę z cukrem i stopniowo dodaję je do pierwszej miski, delikatnie mieszam. W rondelku łączę kawę z amaretto. Masę serową i biszkopty dzielę na trzy części. Maczam 1/3 biszkoptów w płynie (muszą być dobrze nasączone!) i układam na spodzie tortownicy. Następnie wykładam 1/3 masy serowej i posypuję odrobiną kakao. Analogicznie postępuję z pozostałymi częściami składników. Gotowe tiramisu wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...