PRZEPIS
tortownica 28cm
- 1kg sera mascarpone
- 520g śmietanki 30% do ubijania
- 400g biszkoptów "paluszków"
- 200g cukru pudru (ja zawsze daję trochę mniej, ok.180g)
- 4 filiżanki kawy espresso
- 200g amaretto
- kakao
Do pierwszej miski wykładam mascarpone. W innej misce ubijam śmietankę z cukrem i stopniowo dodaję je do pierwszej miski, delikatnie mieszam. W rondelku łączę kawę z amaretto. Masę serową i biszkopty dzielę na trzy części. Maczam 1/3 biszkoptów w płynie (muszą być dobrze nasączone!) i układam na spodzie tortownicy. Następnie wykładam 1/3 masy serowej i posypuję odrobiną kakao. Analogicznie postępuję z pozostałymi częściami składników. Gotowe tiramisu wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz