PRZEPIS
na 1 porcję
cukinie:
- jedna cukinia (ok.250g)
- 150g sznycli z indyka
- 100g cebuli
- 100g pieczarek
- 3 łyżki serka wiejskiego
- curry, sól, pieprz
makaron z dodatkami:
- 30g makaronu
- 50g startej marchewki
- 100g brokuła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano, bazylia, sól ziołowa, pieprz
Mięso kroję w dość małe kostki i nacieram przyprawą do grilla. Na patelnię wlewam wodę i wrzucam mięso. Duszę je kilka minut, a następnie przekładam na talerzyk. Cukinię przekrajam na pół, wydrążam jej środek i kroję go w kostkę. Następnie kroję pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucam na patelnię i duszę na wodzie. Pod koniec duszenia przyprawiam solą i pieprzem. Warzywa łączę z mięsem. Wydrążone cukinie nacieram curry i napełniam farszem. Na wierzch wykładam serek wiejski (podczas pieczenia, roztopi się on, jest to zdrowszy zamiennik dla sera żółtego ;))
Piękę w 180st. przez około 30 minut, aż cukinia zrobi się miękka.
W międzyczasie gotuję makaron i brokuła, a marchew duszę na wodzie na patelni. Wszystko ze sobą łączę, dodaję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku.
Dzisiaj takie planuję, jednak bez pieczarek:)
OdpowiedzUsuńZ serkiem wiejskim już od dawna eksperymentuję:)