niedziela, 14 lipca 2013

⌠№ 4⌡Cukinie nadziewane indykiem i pieczarkami

Przepis na smaczny i, co najważniejsze, zdrowy obiad, czyli gotowanie bez dodatku tłuszczu ;)


PRZEPIS
na 1 porcję
cukinie:
  • jedna cukinia (ok.250g)
  • 150g sznycli z indyka
  • 100g cebuli
  • 100g pieczarek
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • curry, sól, pieprz
makaron z dodatkami:
  • 30g makaronu
  • 50g startej marchewki
  • 100g brokuła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano, bazylia, sól ziołowa, pieprz


Mięso kroję w dość małe kostki i nacieram przyprawą do grilla. Na patelnię wlewam wodę i wrzucam mięso. Duszę je kilka minut, a następnie przekładam na talerzyk. Cukinię przekrajam na pół, wydrążam jej środek i kroję go w kostkę. Następnie kroję pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucam na patelnię i duszę na wodzie. Pod koniec duszenia przyprawiam solą i pieprzem. Warzywa łączę z mięsem. Wydrążone cukinie nacieram curry i napełniam farszem. Na wierzch wykładam serek wiejski (podczas pieczenia, roztopi się on, jest to zdrowszy zamiennik dla sera żółtego ;))
Piękę w 180st. przez około 30 minut, aż cukinia zrobi się miękka.

W międzyczasie gotuję makaron i brokuła, a marchew duszę na wodzie na patelni. Wszystko ze sobą łączę, dodaję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku.


1 komentarz :

  1. Dzisiaj takie planuję, jednak bez pieczarek:)
    Z serkiem wiejskim już od dawna eksperymentuję:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...