PRZEPIS
na 8 podpłomyków
- 350g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- przyprawy: papryka słodka, bazylia
- dowolne składniki na farsz
W misce łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką, aby ciasto się nie kleiło. Dzielę na 8 części i każdą rozwałkowuję. Z wierzchu posypuję przyprawami. Piekę w 180st. przez 20 minut. Następnie wykładam podpłomyki z piekarnika.
Mój farsz: Najpierw smażę pieczarki z cebulą i vegetą. Później dodaję paprykę i cukinię i smażę aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję pomidora i ser mozarella.
Na wierzch każdego podpłomyka wykładam farsz, a na górę kładę pokrojony plaster szynki prosciutto.
Wkładam z powrotem do piekarnika i zapiekam jeszcze przez 10 minut.
uwielbiam podpłomyki! w wersji pizzowej muszą być baaardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować! :)
Usuń