poniedziałek, 22 lipca 2013

⌠№ 20⌡Podpłomyki à la pizze

Przyjazd gości to zawsze dobry pretekst, żeby wypróbować jakiś nowy przepis i czymś zaskoczyć. Poszperałam trochę w internecie i zmodyfikowałam kilka przepisów na samo ciasto. Farsz wymyśliłam z tego, co było akurat w lodówce.


PRZEPIS
na 8 podpłomyków
  • 350g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawy: papryka słodka, bazylia
  • dowolne składniki na farsz



W misce łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką, aby ciasto się nie kleiło. Dzielę na 8 części i każdą rozwałkowuję. Z wierzchu posypuję przyprawami. Piekę w 180st. przez 20 minut. Następnie wykładam podpłomyki z piekarnika.
Mój farsz: Najpierw smażę pieczarki z cebulą i vegetą. Później dodaję paprykę i cukinię i smażę aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję pomidora i ser mozarella. 
Na wierzch każdego podpłomyka wykładam farsz, a na górę kładę pokrojony plaster szynki prosciutto.
Wkładam z powrotem do piekarnika i zapiekam jeszcze przez 10 minut.




2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...