PRZEPIS
na 3 porcje
- 250g makaronu pełnoziarnistego
- 1 duża cebula cukrowa
- 3 ząbki czosnku
- 150g dowolnej szynki
- 3 pomidory
- ok.10 czarnych oliwek
- 100g fety
- 2 łyżki nasion dyni
- 2 łyżki nasion słonecznika
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz ziołowy
Makaron gotuję al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę duszę na wodzie/smażę na oleju razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, po chwili dodaję pokrojoną w kostkę szynkę. Pomidory sparzam wrzątkiem, ściągam skórkę, kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Następnie kroję oliwki w mniejsze krążki i dodaję do reszty składników. Całość duszę chwilkę pod przykrywką. Fetę kroję na małe kosteczki i dodaję, chwilkę smażę aż się rozpuści. Sos doprawiam do smaku. Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni prażę nasiona. Makaron odsączam z wody, dodaję go do sosu, wsypuję nasiona i całość mieszam.
Całość wygląda bardzo apetycznie i podoba mi się pomysł dorzucenia nasion słonecznika i dyni! :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o makarony to jestem ich wielką fanką :)
OdpowiedzUsuń