piątek, 23 sierpnia 2013

⌠№ 36⌡Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym, szynką, oliwkami, fetą i prażonymi nasionami

Obiad z serii "dla zabieganych". W czasie gotowania makaronu przygotowujemy resztę składników, potem wszystko łączymy i danie jest gotowe ;)


PRZEPIS
na 3 porcje
  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g dowolnej szynki
  • 3 pomidory
  • ok.10 czarnych oliwek
  • 100g fety
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz ziołowy


Makaron gotuję al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę duszę na wodzie/smażę na oleju razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, po chwili dodaję pokrojoną w kostkę szynkę. Pomidory sparzam wrzątkiem, ściągam skórkę, kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Następnie kroję oliwki w mniejsze krążki i dodaję do reszty składników. Całość duszę chwilkę pod przykrywką. Fetę kroję na małe kosteczki i dodaję, chwilkę smażę aż się rozpuści. Sos doprawiam do smaku. Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni prażę nasiona. Makaron odsączam z wody, dodaję go do sosu, wsypuję nasiona i całość mieszam.





3 komentarze :

  1. Całość wygląda bardzo apetycznie i podoba mi się pomysł dorzucenia nasion słonecznika i dyni! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli chodzi o makarony to jestem ich wielką fanką :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...