PRZEPIS
na 3 porcje
- 250g makaronu pełnoziarnistego
 - 1 duża cebula cukrowa
 - 3 ząbki czosnku
 - 150g dowolnej szynki
 - 3 pomidory
 - ok.10 czarnych oliwek
 - 100g fety
 - 2 łyżki nasion dyni
 - 2 łyżki nasion słonecznika
 - przyprawy: bazylia, oregano, pieprz ziołowy
 
Makaron gotuję al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę duszę na wodzie/smażę na oleju razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, po chwili dodaję pokrojoną w kostkę szynkę. Pomidory sparzam wrzątkiem, ściągam skórkę, kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Następnie kroję oliwki w mniejsze krążki i dodaję do reszty składników. Całość duszę chwilkę pod przykrywką. Fetę kroję na małe kosteczki i dodaję, chwilkę smażę aż się rozpuści. Sos doprawiam do smaku. Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni prażę nasiona. Makaron odsączam z wody, dodaję go do sosu, wsypuję nasiona i całość mieszam.

Całość wygląda bardzo apetycznie i podoba mi się pomysł dorzucenia nasion słonecznika i dyni! :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o makarony to jestem ich wielką fanką :)
OdpowiedzUsuń