PRZEPIS
na 2 porcje
tarta warzywna:
- 2 ziemniaki
- 1 duży pomidor
- 1 słodka cebula
- 1 podłużna, żółta papryka
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, sól ziołowa
duszony szpinak:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 125g szpinaku
- przyprawy: pieprz ziołowy
smażony twaróg:
- 12 plasterków twarogu półtłustego
- przyprawy: bazylia, oregano, czosnek granulowany, sól ziołowa
dip ogórkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ogórki gruntowe
- przyprawy: sól morska, pieprz
dodatkowo:
- 1 łyżeczka sezamu
Najpierw przygotowuję tartę warzywną. Ziemniaki, pomidory, cebulę i paprykę kroję na 2-3mm plasterki. Okrągłą formę wykładam folią aluminiową i układam naprzemiennie warzywa. Całość posypuję przyprawami. Piekę w 200st. przez około 40 minut.
W tym czasie przygotowuję pozostałe części dania. Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i krótko podsmażam na niej przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie dodaję spzinak i duszę aż odparuje z niego nadmiar wody. Na końcu doprawiam do smaku.
Plastry twarogu nacieram przyprawami z obu stron i grilluję na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej aż ser zacznie się lekko ciągnąć.
Do miseczki wlewam jogurt, dodaję ogórka i blenduję na jednolitą masę, na końcu przyprawiam. (ja swoich ogórków nie obierałam, bo pochodzą z ogródka dziadków :))
Danię podaję w następujący sposób: na środek wykładam tartę warzywną, ze szpinaku tworzę okrąg, na nią wykładam twaróg, którego polewam dipem i posypuję sezamem.
Chętnie się przejdę w te warzywno-twarogowe strony! :)
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o pasztet - myślę, że papryka albo oliwki by się sprawdziły :)
OdpowiedzUsuńsuper, dzięki!
Usuń