Uwielbiam krewetki, więc kiedy przypadkiem natknęłam się na nie w sklepowej zamrażarce, od razu je schwyciłam. Przyrządziłam bardzo prostą i szybką potrawkę z wykorzystaniem warzyw prosto z ogródka dziadków :)
PRZEPIS
na 1 porcję
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 250g mrożonych krewetek
- 1 pomidor
- 1 ogórek gruntowy
- 2 łyżki serka wiejskiego (gęstej części)
- sok z limonki lub cytryny
- pieprz
Na patelni rozpuszczam masło i dodaję przepuszczony przez praskę czosnek.
Porada: Aby masło się nie paliło, można dodać kapkę oleju.
Następnie wrzucam krewetki i smażę je przez około 4 minuty. Dodaję pokrojone pomidory oraz serek wiejski, całość doprawiam do smaku i jeszcze chwilę podsmażam. Kroję ogórka w grube plasterki, układam go na talerzu, przekładam usmażoną potrawkę i całość skrapiam odrobiną soku z limonki lub cytryny.
Porada: Aby masło się nie paliło, można dodać kapkę oleju.
Następnie wrzucam krewetki i smażę je przez około 4 minuty. Dodaję pokrojone pomidory oraz serek wiejski, całość doprawiam do smaku i jeszcze chwilę podsmażam. Kroję ogórka w grube plasterki, układam go na talerzu, przekładam usmażoną potrawkę i całość skrapiam odrobiną soku z limonki lub cytryny.
Proponuję podać to danie z brązowym ryżem lub z grillowaną bagietką czosnkową.
mam tak samo ,ze jak gdzies jade ,to brakuje mi gotowania i jak tylko wroce to mam dzien spedzony w kuchni, nawet niekoniecznie robie rzeczy dla siebie, dla innych tez lubie, zeby tylko cos ugotowac :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja jestem taka zakręcona na punkcie gotowania ;-) Warzywa prosto z działki...mniam! W ogóle całe danie wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń