wtorek, 20 sierpnia 2013

⌠№ 34⌡Potrawka z krewetkami

Ostatni tydzień spędziłam poza domem, więc nie miałam jak dodawać nowych przepisów. Brakowało mi głównie gotowania, więc na miejscu upichciłam kilka rzeczy.
Uwielbiam krewetki, więc kiedy przypadkiem natknęłam się na nie w sklepowej zamrażarce, od razu je schwyciłam. Przyrządziłam bardzo prostą i szybką potrawkę z wykorzystaniem warzyw prosto z ogródka dziadków :)


PRZEPIS
na 1 porcję
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 250g mrożonych krewetek
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 łyżki serka wiejskiego (gęstej części)
  • sok z limonki lub cytryny
  • pieprz


Na patelni rozpuszczam masło i dodaję przepuszczony przez praskę czosnek.

Porada: Aby masło się nie paliło, można dodać kapkę oleju.

Następnie wrzucam krewetki i smażę je przez około 4 minuty. Dodaję pokrojone pomidory oraz serek wiejski, całość doprawiam do smaku i jeszcze chwilę podsmażam. Kroję ogórka w grube plasterki, układam go na talerzu, przekładam usmażoną potrawkę i całość skrapiam odrobiną soku z limonki lub cytryny.
Proponuję podać to danie z brązowym ryżem lub z grillowaną bagietką czosnkową.





2 komentarze :

  1. mam tak samo ,ze jak gdzies jade ,to brakuje mi gotowania i jak tylko wroce to mam dzien spedzony w kuchni, nawet niekoniecznie robie rzeczy dla siebie, dla innych tez lubie, zeby tylko cos ugotowac :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że nie tylko ja jestem taka zakręcona na punkcie gotowania ;-) Warzywa prosto z działki...mniam! W ogóle całe danie wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...