Waniliowo-kokosowe serniczki z patelni polane sosem wiśniowym
PRZEPIS (Inspiracja)
na 8 serniczków
serniczki:
serniczki:
- 150g twarogu półtłustego
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
- nasiona z 1/4 laski wanilii
- kopiasta łyżka wiórek kokosowych
- 1 jajko
- kilka kropli olejku waniliowego
- garść rodzynek
- olej kokosowy do smażenia
sos wiśniowy:
- 1 łyżka konfitury lub dżemu wiśniowego
- 1 łyżeczka syropu malinowego
- mleko
Wszystkie składniki na serniczki umieszczam w miseczce i rozgniatam widelcem. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy. Z masy formuję serniczki, a następnie smażę je na złocisty kolor.
W międzyczasie przygotowuję sos. Konfiturę łączę z syropem i dolewam trochę mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Gotowe serniczki wykładam na talerz i polewam sosem.
W międzyczasie przygotowuję sos. Konfiturę łączę z syropem i dolewam trochę mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Gotowe serniczki wykładam na talerz i polewam sosem.

dzisiaj zrobilam cos podobnego na śniadanie, tylko z jabłkami, pyyyycha! :)
OdpowiedzUsuńJak z jabłkami, to na pewno wyszło smacznie :)
Usuń