PRZEPIS
na 2 porcje (2 takie talerze jak na zdjęciu)
na sałatkę:
- kilka dużych liści sałaty lodowej
- 8 pomidorków koktajlowych
- 12 zielonych oliwek
- 1 średni ogórek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała,słodka cebula
- 1 puszka tuńczyka (u mnie w oleju)
- 3 łyżki słonecznika
- pieprz
na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (lub innej ostrej)
Sałatę rwę na mniejsze kawałki, tuńczyka odsączam z oleju, resztę składników kroję wg uznania. Słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję gotową sałatkę. Następnie polewam sosem (najłatwiej umieścić jego składniki w małym słoiczku i potrząsnąć w celu wymieszania) i całość doprawiam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz