piątek, 9 sierpnia 2013

⌠№ 32⌡Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i sosem winegret


PRZEPIS
na 2 porcje (2 takie talerze jak na zdjęciu)
na sałatkę:
  • kilka dużych liści sałaty lodowej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 12 zielonych oliwek
  • 1 średni ogórek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała,słodka cebula
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie w oleju)
  • 3 łyżki słonecznika
  • pieprz
na sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (lub innej ostrej)
Sałatę rwę na mniejsze kawałki, tuńczyka odsączam z oleju, resztę składników kroję wg uznania. Słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję gotową sałatkę. Następnie polewam sosem (najłatwiej umieścić jego składniki w małym słoiczku i potrząsnąć w celu wymieszania) i całość doprawiam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...