P.S. Wyjeżdżam jutro na kilka dni i nie będę dodawać nowych przepisów. Mam jednak wiele nowych przepisów do wypróbowania, więc jak tylko wrócę, zabieram się za realizację ;)
PRZEPIS
na 5-6 naleśników
ciasto:
- 1/3 szklanki płatków jęczmiennych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- (bazylia)
farsz:
- 250g twarogu
- 4 łodyżki szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 konserwy filetów ze śledzia w oleju (czyli 170g ryby już po odsączeniu z oleju)
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- (100g kaparów)
W miseczce przygotowuję farsz. Odsączam rybę z oleju, dodaję twaróg, pokrojony szczypiorek, majonez, doprawiam do smaku i całość rozgniatam dokładnie widelcem.
Teraz przygotowuję ciasto naleśnikowe. W blenderze miksuję płatki jęczmienne. Do miski wsypuję zmielone płatki, mąkę, sodę, sól, wlewam olej i mleko i energicznie ubijam trzepaczką.
Naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Usmażone naleśniki nadziewam farszem i dowolnie składam (ja zwinęłam w rulon). Tak przygotowane naleśniki jeszcze raz podsmażam lub podgrzewam w mikrofali.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz