piątek, 2 sierpnia 2013

⌠№ 27⌡Naleśniki z pastą rybną

Naleśniki w wersji nietypowej, bo zarówno farsz, jak i przepis na ciasto naleśnikowe są dosyć niecodzienne. Eksperyment zaliczam do bardzo udanych, a danie na pewno do powtórzenia!

P.S. Wyjeżdżam jutro na kilka dni i nie będę dodawać nowych przepisów. Mam jednak wiele nowych przepisów do wypróbowania, więc jak tylko wrócę, zabieram się za realizację ;)


PRZEPIS
na 5-6 naleśników
ciasto:
  • 1/3 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • (bazylia)
farsz:
  • 250g twarogu
  • 4 łodyżki szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 konserwy filetów ze śledzia w oleju (czyli 170g ryby już po odsączeniu z oleju)
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • (100g kaparów)


W miseczce przygotowuję farsz. Odsączam rybę z oleju, dodaję twaróg, pokrojony szczypiorek, majonez, doprawiam do smaku i całość rozgniatam dokładnie widelcem.


Teraz przygotowuję ciasto naleśnikowe. W blenderze miksuję płatki jęczmienne. Do miski wsypuję zmielone płatki, mąkę, sodę, sól, wlewam olej i mleko i energicznie ubijam trzepaczką. 


Naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 



Usmażone naleśniki nadziewam farszem i dowolnie składam (ja zwinęłam w rulon). Tak przygotowane naleśniki jeszcze raz podsmażam lub podgrzewam w mikrofali.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...