piątek, 4 października 2013

⌠№ 53⌡Tortilla rybna na 2 sposoby


PRZEPIS
na 6 tortilli (3 z nadzieniem I i 3 z nadzieniem II)
placki:
  • 280g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
nadzienie I:
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki pesto
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 10 czarnych oliwek
  • 4 rzodkiewki
  • sól, pieprz
nadzienie II:
  • 300g łososia wędzonego na ciepło
  • mała puszka kukurydzy (140g)
  • pieprz
nadzienie I i II:
  • kilka dużych liści sałaty
  • 1 długi ogórek
  • 100g tofu czosnkowego
sos:
  • 150g jogurtu naturalnego gęstego
  • 200g śmietany 18%
  • 90g musztardy francuskiej


Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, wlewam wodę i zaczynam zagniatać ciasto. Stopniowo dolewam olej i zagniatam przez ok.10 minut. Następnie dzielę ciasto na 6 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki, okrągły placek, na podsypanej mąką stolnicy/blacie. Smażę na dobrze rozgrzanej i suchej patelni do pojawienia się jasnobrązowych plamek. Gotowe placki układam jeden na drugim i przykrywam z wierzchu drugim talerzem.                      
                                 

Następnie przygotowuję nadzienie I. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju. Tuńczyka odsączam, rzodkiewkę kroję na małe plasterki, oliwki w krążki i wrzucam wszystko na patelnię. Następnie dodaję pesto, doprawiam do smaku i wszystko smażę jeszcze przez chwilkę. Gotowe nadzienie przekładam do miseczki.

Teraz zabieram się za nadzienie II. Łososia oczyszczam z ości i drobię nożem na mniejsze kawałki. Następnie wrzucam go na patelnię, dodaję kukurydzę i całość chwilkę podsmażam. Gotowe nadzienie przekładam do miseczki.

Przygotowuję teraz pozostałe składniki do nadzienia (I i II). Sałatę rwę na mniejsze liście. Ogórka kroję w plasterki. Tofu kroję na 12 cienkich plasterków i grilluję chwilkę z obu stron na suchej patelni.

W miseczce przygotowuję sos. Łączę śmietanę, jogurt i musztardę.


Teraz najfajniejsza część-zwijanie tortilli.
Placki podgrzewam w mikrofali, aby nabrały ponownie miękkości. Na środku kładę liście sałaty, następnie 1/3 nadzienia I lub II, 2 plastry tofu, całość polewam sosem i układam na wierzch plastry ogórka. Następnie zwijam w pakiecik.



2 komentarze :

  1. o przepis na tortillę! Super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuuuu! Super! Tortillę uwielbiam, ryby jeszcze bardziej, więc to danie ma szansę zagościć wkrótce na moim stole ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...