wtorek, 22 października 2013

⌠№ 54⌡ Kruche rogaliki z konfiturą

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu rogaliki, idealne do kawy. Można je nadziać wszystkim czym się chce np. czekoladą, budyniem, owocami lub tak jak u mnie konfiturą. Przyznam, że ta wersja jest najsmaczniejsza :))


PRZEPIS (pochodzi stąd, lekko go zmodyfikowałam)
na 16 rogalików
  • 140g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • konfitura wiśniowa lub truskawkowa (ok. 2 małe słoiczki)
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka miodu


Do miki wsypuję mąkę i proszek, dodaję masło, żółtko, śmietanę i cukier. Ze składników zagniatam ciasto. Następnie dzielę ją na 4 mniejsze części. Każdą część rozwałkowuję na kształt koła i dzielę na ćwiartki. Zostawiając ok.1cm miejsca od brzegu (od łuku) nakładam ok.2 łyżeczki konfitury i zawijam rolując ciasto do środka. Dokładnie zlepiam rogi, aby konfitura nie wypłynęła. Tak przygotowane rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce bełtam białko z miodem i za pomocą pędzelka smaruję tą mieszaniną każdego rogalika. Piekę w 180st. przez ok.20 minut.



1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...