Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu rogaliki, idealne do kawy. Można je nadziać wszystkim czym się chce np. czekoladą, budyniem, owocami lub tak jak u mnie konfiturą. Przyznam, że ta wersja jest najsmaczniejsza :))
PRZEPIS (pochodzi stąd, lekko go zmodyfikowałam)
na 16 rogalików
- 140g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 65g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- konfitura wiśniowa lub truskawkowa (ok. 2 małe słoiczki)
- 1 białko
- 1 łyżeczka miodu
Do miki wsypuję mąkę i proszek, dodaję masło, żółtko, śmietanę i cukier. Ze składników zagniatam ciasto. Następnie dzielę ją na 4 mniejsze części. Każdą część rozwałkowuję na kształt koła i dzielę na ćwiartki. Zostawiając ok.1cm miejsca od brzegu (od łuku) nakładam ok.2 łyżeczki konfitury i zawijam rolując ciasto do środka. Dokładnie zlepiam rogi, aby konfitura nie wypłynęła. Tak przygotowane rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce bełtam białko z miodem i za pomocą pędzelka smaruję tą mieszaniną każdego rogalika. Piekę w 180st. przez ok.20 minut.
Wyglądają cudownie, kocham takie słodkie przekąski :)
OdpowiedzUsuń