na 30 trufli
na nadzienie:
- 200g czekolady (u mnie 110g czekolady 70% ze skórką pomarańczy i 90g czekolady 90%)
- 220g twarogu (u mnie Capri)
- pół szklanki miodu (u mnie lipowy)
- 4 łyżki nalewki kawowej
- pół szklanki płatków quinoa
na polewę i otoczkę:
- ok.200g czekolady (u mnie 100g czekolady 90%, 50g czekolady 70% ze skórką pomarańczy i 50g czekolady mlecznej)
- zarodki pszenne lub płatki owsiane do obtaczania
Czekoladę siekam na drobne kawałki i roztapiam w kąpieli wodnej lub w mikrofali. W misce miksuję twaróg, miód i nalewkę. Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i cały czas miksuję aż do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Na koniec wsypuję płatki. Tak przygotowaną masę wstawiam do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie formuję z masy małe kulki i odkładam na bok. Czekoladę na polewę roztapiam w kąpieli wodnej/mikrofali i przelewam ją na duży płaski talerz. Na osobny talerz wysypuję zarodki lub płatki owsiane. Każdą truflę maczam w czekoladzie, a następnie obtaczam w zarodkach lub płatkach owsianych. Trufle układam w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do lodówki na ok.2h.
Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Ja przekładam je do słoiczka i przechowuję w lodówce :)
P.S. Ostatnio zrobiło się bardzo słodko na moim blogu, więc następny przepis będzie już na wytrawnie :D
Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Ja przekładam je do słoiczka i przechowuję w lodówce :)
P.S. Ostatnio zrobiło się bardzo słodko na moim blogu, więc następny przepis będzie już na wytrawnie :D
super pomysł na trufelki ! słodka, zdrowa przyjemność :)
OdpowiedzUsuńHej :) Nie wiem ,czy Cie to zainteresuje, ale dostałaś ode mnie nominację na Liebster Blog Award :) Jesteś jednym z nielicznych blogów,które obserwuję i naprawdę mi się podoba!
OdpowiedzUsuńCUDOWNE! Nareszcie przepis na w pełni zdrowe trufelki :D
OdpowiedzUsuń