piątek, 8 listopada 2013

⌠№ 56⌡ Ciasto marchewkowe

Zgodnie z obietnicą podaję przepis na ciasto marchewkowe. W smaku przypomina trochę piernik, jednak jest dużo bardziej wilgotne, a przez to smaczniejsze. Jeśli jeszcze nie jedliście, koniecznie spróbujcie!!! ;)

P.S. Do ciasta dodaje się sporą ilość oleju, jednak nie jest to wyczuwalne w smaku i ciasto nie wychodzi za tłuste.

                                                       
PRZEPIS
na formę 26x36cm
  • 400g mąki tortowej (typ 450)
  • 350g cukru
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2  łyżki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 450ml oleju
  • 400g obranej marchewki


Do miski wsypuję wszystkie suche składniki. Następnie dodaję jajka, olej i całość mieszam. 
W drugiej misce ścieram marchewkę na tarce o małych oczkach, dodaję ją do ciasta, mieszam. Masę przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piekę z termoobiegiem w 140st. przez 1h.



1 komentarz :

  1. Wygląda przepysznie. Przetestuję na pewno i Twój przepis, jak znów się zacznie sezon marchewkowy ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...