P.S. Do ciasta dodaje się sporą ilość oleju, jednak nie jest to wyczuwalne w smaku i ciasto nie wychodzi za tłuste.
PRZEPIS
na formę 26x36cm
- 400g mąki tortowej (typ 450)
- 350g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 jajek
- 450ml oleju
- 400g obranej marchewki
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki. Następnie dodaję jajka, olej i całość mieszam.
W drugiej misce ścieram marchewkę na tarce o małych oczkach, dodaję ją do ciasta, mieszam. Masę przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piekę z termoobiegiem w 140st. przez 1h.
Wygląda przepysznie. Przetestuję na pewno i Twój przepis, jak znów się zacznie sezon marchewkowy ;-)
OdpowiedzUsuń