P.S. Do ciasta dodaje się sporą ilość oleju, jednak nie jest to wyczuwalne w smaku i ciasto nie wychodzi za tłuste.
PRZEPIS
na formę 26x36cm
- 400g mąki tortowej (typ 450)
 - 350g cukru
 - 2 łyżeczki sody
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka cynamonu
 - 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 6 jajek
 - 450ml oleju
 - 400g obranej marchewki
 
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki. Następnie dodaję jajka, olej i całość mieszam. 
W drugiej misce ścieram marchewkę na tarce o małych oczkach, dodaję ją do ciasta, mieszam. Masę przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piekę z termoobiegiem w 140st. przez 1h.
Wygląda przepysznie. Przetestuję na pewno i Twój przepis, jak znów się zacznie sezon marchewkowy ;-)
OdpowiedzUsuń