PRZEPIS
na 1 małą tartę
ciasto:
- 60g mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypywania
- 20g zimnego masła + 1 łyżeczka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- szczypta soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki wody
nadzienie:
- karmelizowane jabłka: 1 jabłko, 1 łyżka cukru brązowego, 3-4 łyżki wody, 1/2 łyżeczki olejku rumowego, cynamon
- jogurt grecki z dodatkami: 50g jogurtu greckiego, 1 łyżeczka miodu, cynamon, 1 łyżka wiórek kokosowych
Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło, sól, cukier i wszystko rozcieram w palcach. Następnie dodaję jogurt i wodę i całość szybko zagniatam. Ciasto zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 20 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłko obieram ze skórki, wydrążam, kroję w ćwiartki, a następnie w średniej grubości plastry (nie mogą być zbyt cienkie!). Do rondelka wsypuję cukier, wlewam wodę, olejek rumowy i gotuję aż powstanie karmel (w trakcie gotowania nie mieszam karmelu!). Następnie dodaję jabłka, posypuję je cynamonem i duszę kilka minut (do miękkości). Przygotowane jabłka odstawiam na bok.
W miseczce łączę jogurt grecki, miód i cynamon.
Po 20 minutach wykładam ciasto z lodówki. Blat posypuję mąką i rozwałkowuję ciasto na kształt koła. Okrągła formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam na nią ciasto. Zostawiając kilka centymetrów od brzegu smaruję środek ciasta jogurtem z dodatkami, posypuję wiórkami kokosowymi, układam na wierzch jabłka i polewam je sosem powstałym po ich duszeniu. Następnie zaginam brzegi ciasta do środka. Na koniec smaruję je roztopionym masłem (1 łyżeczka) za pomocą pędzelka. Tartę piekę w 200st. przez ok.30-35 minut.
super pomysł na tartę! i to jedna porcja, tak? przyjemność tylko dla mnie, to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńraczej jedna porcja, ale ja podzieliłam się tą przyjemnością z rodziną :>
Usuń