czwartek, 30 stycznia 2014

⌠№ 80⌡ Flapjack, czyli tradycyjna brytyjska przekąska


PRZEPIS (Inspiracja)
na ok.16 batoników 
  • 300 g płatków owsianych
  • 40g jagód goji
  • 40g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 50g posiekanej mlecznej czekolady
  • 20g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 120g oleju kokosowego
  • 75ml syropu z agawy


Do miski wsypuję płatki, jagody goji, żurawinę, wiórki, czekoladę, cukier i dodaję olejek. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy z syropem z agawy, a następnie przelewam je do suchych składników. Całość dokładnie mieszam. Jako formy do pieczenia użyłam dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Do obydwu przekładam owsianą mieszankę (pół mieszanki do każdej) i bardzo mocno dociskam ją do dna (to ważne, ponieważ dzięki temu batoniki nie będą się kruszyły!). Flapjacki piekę w 180st. przez 25 minut. Po tym czasie wyjmuję je z piekarnika i zostawiam do całkowitego ostudzenia i stwardnięcia. Po wystudzeniu kroję nożem na prostokątne batoniki.





2 komentarze :

  1. na takie przekąski zawsze przyjdzie mi ochota, szczególnie w składzie z bakaliami i płatkami owsianymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też często tak eksperymentuję - fajna przekąska!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...