PRZEPIS (Inspiracja)
na ok.16 batoników
- 300 g płatków owsianych
- 40g jagód goji
- 40g suszonej żurawiny
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 50g posiekanej mlecznej czekolady
- 20g cukru brązowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 120g oleju kokosowego
- 75ml syropu z agawy
Do miski wsypuję płatki, jagody goji, żurawinę, wiórki, czekoladę, cukier i dodaję olejek. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy z syropem z agawy, a następnie przelewam je do suchych składników. Całość dokładnie mieszam. Jako formy do pieczenia użyłam dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Do obydwu przekładam owsianą mieszankę (pół mieszanki do każdej) i bardzo mocno dociskam ją do dna (to ważne, ponieważ dzięki temu batoniki nie będą się kruszyły!). Flapjacki piekę w 180st. przez 25 minut. Po tym czasie wyjmuję je z piekarnika i zostawiam do całkowitego ostudzenia i stwardnięcia. Po wystudzeniu kroję nożem na prostokątne batoniki.
na takie przekąski zawsze przyjdzie mi ochota, szczególnie w składzie z bakaliami i płatkami owsianymi :)
OdpowiedzUsuńJa też często tak eksperymentuję - fajna przekąska!
OdpowiedzUsuń