wtorek, 28 stycznia 2014

⌠№ 79⌡ Sajgonki

Na blogu pojawił się już wcześniej przepis na sajgonki pieczone, więc teraz pora na wersję klasyczną, smażoną.



PRZEPIS
na 10 sajgonek
  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 100g kiełbasy wieprzowo-drobiowej
  • pół cebuli
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 50g kiełków fasoli mung
  • 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
  • 100g ugotowanego ryżu
  • przyprawy: przyprawa chińska 5 smaków(!), papryka słodka, pieprz kolorowy


Kiełbasę, paprykę, kiełki fasoli i suszone pomidory kroję w kostkę, cebulę w piórka i wszystko podsmażam na patelni. Pod koniec smażenia dodaję ryż i przyprawy (nie żałować!). Całość mieszam i smażę jeszcze przez chwilę. Patelnię z farszem odstawiam na bok. Do miseczki wlewam letnią wodę. Biorę płat papieru ryżowego, zanurzam go w wodzie na kilka sekund, odkładam na drewnianą deskę i czekam chwilkę aż zmięknie. Następnie nakładam porcję farszu i zwijam sajgonkę w taki sposób:


Sajgonki smażę na głębokim oleju (ważne, aby sajgonki pływały w oleju, a nie jedynie się na nim smażyły!), aż osiągną złotobrązowy kolor. Usmażone sajgonki odsączam z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.


3 komentarze :

  1. Mój papier ryżowy zalega w szafce, muszę wreszcie go wykorzystać zanim się przeterminuje, przepis wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciałam spróbować sajgonki, jak i sushi swoją drogą :) to jeszcze przede mną, ale przynajmniej mam już sprawdzony przepis, bo całkiem smacznie wygląda twój pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...